Началото | Шампионската 1963 | История

"Спартак" Пловдив e шампион на България

Отборът, който спира серията от 9 поредни титли на ЦСКА е Спартак от Пловдив. Промяната на почетната стълбичка е свързана и с тактически новости. За разлика от "армейците", които практикуват "W-M", пловдивчани се превръщат в едни от първите застъпници на бразилското "4-2-4" в България.

В Спартак стигат до този вариант след като футболистите настояват треньорът Димитър Байкушев да намери място в титулярния състав на младия защитник Тобия Момин и това става причина за въвеждането на 4-2-4. Така вместо с трима, Спартак заиграва с четирима защитници. Момин застава на левия фланг на отбраната. Георги Ботев, дотогава ляв бек, минава в център на защитата заедно с Атанас Манолов. Десен бек е софиянецът Иван Иванов-Доктора, а на вратата е Йордан Станков. Двамата халфове са Димитър Димов и Божидар Митков. На върха на атаката е Михаил Душев, а зад него от втора позиция действа Христо Дишков. Ляво крило е Георги Лазаров, а дясно — Тодор Диев-Дорчо. Спартак са водени от треньора Димитър Байкушев-Мими.

Тактически промени с 4-2-4 са въведени за първи път на мача с Добруджа в Добрич през пролетта на 1963 година. Експериментът е успешен и Спартак печели с класическото 3:0. Титлата на практика се решева в 26-ия кръг, когато Спартак побеждава в директния спор Ботев Пловдив с 2:1. Точни за "гладиаторите" са Михаил Душев и Тодор Диев, а за Ботев бележи Георги Аспарухов-Гунди. Теоретически титлата е окончателно узаконена в предпоследния, 29-и кръг, след победа над Берое с 3:0. Попаденията в този исторически мач са на Димитър Димов, Тодор Диев и Христо Дишков.

Шамипонската година в архива на Спартак Пловдив